maandag 29 maart 2010

Ding 15: 'Dansen op de Jacksons'



Dacht ik enkele berichten geleden nog het 'ei van Columbus' uitgevonden te hebben, merk ik nu dat ik hopeloos achter loop. Het maken en aanbieden van filmpjes en geluidsopnamen door bibliotheken is al veel eerder ontdekt en lijkt bovendien niet eens zo heel moeilijk toe te passen. Ook maar eens gekeken naar wat er zoal wordt aangeboden. Om niet voor verrassingen komen te staan, heb ik iTunes van Apple gedownload. Moet wel thuis op de computer gebeuren want in de bieb word je bij elke poging tot het downloaden van al de door 23Dingen genoemnde 'leuke' en 'handige' software programmaatjes onmiddellijk de weg versperd door Astaro, de beveiliging van het Haarlemse netwerk. Erg lastig.

Deed ik toch al erg lang over elk afzonderlijk 'ding', werd het nu echt nachtwerk toen ik Jiskefet video-podcast ontdekte met o.a. 'Dansen op de Jacksons' . Of de podcast Radioboeken van deBuren, verhalen geschreven en voorgelezen door Nederlandse en Vlaamse auteurs. Zou het ook voor de bibliotheek mogelijk zijn deze toepassing te gebruiken? Intervieuws met lokale 'beroemdheden'; de cursus Ontdek de klassieke muziek, eerder gegeven op acht zondagmiddagen in Bibliotheek Heemstede maar nu ook op podcast thuis te volgen op een tijdstip dat het jou het beste uitkomt; een programma voor kinderen over allerlei geweldige kinderboeken met hoofdpersonen die echt tot leven komen! Oei, nu draaf ik een beetje door. Dit vraagt om een eigen Steven Spielberg in de bibliotheek. Wie meldt zich aan?

vrijdag 26 maart 2010

Ding 14: Blabla with Bubble




...nu even niet.....

Ben het eens met Pingel-Pingel. IM in de openbare biliotheek werkt m.i. alleen als hiervoor tijd (en dus geld) wordt vrijgemaakt en als een extra dienstverlening serieus wordt ingebed in de huidige dienstverlening van de bibliotheek. Het maakt dan niet uit of je deze functie in de front- of backoffice plaatst. Kwaliteit van IM moet worden gegarandeerd, de plek die voor de uitvoering hievan wordt gekozen, is dan eigenlijk niet meer zo belangrijk.
(zie reactie: 23Dingen ProBilio).

Ding 13: Google documenten

Voor mij is het een hernieuwde kennismaking met Google documenten (Google Docs & Spreadsheets). Door het volgen van 23dingen werd ik eraan herinnerd dat ik een paar jaar geleden een account had aangemaakt en enkele documenten had geplaatst. Toch maar weer even gekeken naar deze vergeten documenten en zowaar... ook een nieuwe aanwinst! Waarom maak ik hier nooit gebruik van? Ik 'klaag' regelmatig hoe onhandig het is om alle teksten voor ons activiteitenboekje Leuke dingen doen, in en om de bieb te versturen naar de vormgever, weer terug te krijgen, alle correcties van mijn collega's bij elkaar te krijgen, opnieuw te versturen mét de wijzigingen en correcties, en ga zo nog maar even door. Kan dus veel handiger door Google documenten te gebruiken en samen te werken aan het tekstdocument.


afbeelding Google documenten

Ik ben ook wel wat hardleers want al enige jaren terug heb ik als deeltijdstudent aan de Hogeschool van Amsterdam gewerkt met BSCW -Basic Support for Cooperative Work - een groupwaretoepassing waarmee je heel gemakkelijk kon samenwerken met studenten en docenten van de HvA. Hoe BSCW gebruikt kon worden, was een van de eerste opdrachten die ik kreeg en bleek tijdens mijn studie erg handig.
Mijn opdracht voor nu? Het volgende activiteitenboekje op Google documenten!

donderdag 25 maart 2010

Ding 12: Twitter en de kunst van het weglaten

De komende dagen eens kijken of er wat te twitteren valt. Mijn ervaringen met twitter volgen as soon as possible en dit zijn er precies 140!

Tweet Tweet!


Abraham Inc. "Tweet Tweet" live in studio
(bron: YouTube)

Ding 11: Trial and Error

Thailand2009 421Thailand2009 421
Niks snel! Wikiwiki mag dan wel snel betekenen, maar het duurde wel even voordat ik alle informatie over wiki's gelezen en bekeken had. Het toevoegen van een eigen favoriet ging wat minder snel dan ik had gehoopt. Gelukkig is dat toch nog gelukt en is deze favoriete foto terug te vinden op de 23 Dingen wiki.

Ik zie ook wel mogelijkheden voor het gebruik van een of meerdere wiki's in de bibliotheek. Het zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als een digtaal logboek waarop per dag zowel door de teammanagers frontoffice als door de frontoffice-medewerkers mededelingen geplaatst kunnen worden. Door de wiki toe te voegen aan de favorieten of door een snelkoppeling op het bureaublad te maken, is de wiki snel te benaderen.

Ook voor de Tijdsbeeldbibliotheek (1930-2000) lijkt een wiki een mooie manier om niet alleen de collectie en thema's digitaal te presenteren, maar ook anderen de kans te geven om hier informatie en onderwerpen aan toe te voegen. De Tijdsbeeldbibliotheek weerspiegelt ons collectief geheugen. Of dit echt klopt, zal onder andere blijken uit de collectieve bijdrage; toegevoegd door iedereen die graag deel wil nemen.

woensdag 24 maart 2010

Ding 10: Tijd voor een grote schoonmaak met Social bookmarking


Ja hoor, ook ik behoor tot die groep van mensen die een enorme waslijst met 'favorieten' op de computer heeft staan. Het 'leed' zou nog wel te overzien zijn geweest als het bij een computer was gebleven. Maar helaas ben ik in het bezit van meerdere waslijsten! Daarbij opgeteld nog een aardige lijst met favorieten op mijn computer in de bieb en de chaos is compleet. Gelukkig blijkt er voor (bijna) alles een oplossing en dit keer is dat Delicious. Eerst maar eens wat rondgekeken op het account van 23dingen. Maar daar schrok mijn computer zo van de enorme lijst met tags dat deze onmiddellijk vastliep. Toch nog maar een keer opnieuw geprobeerd en lukte het mij maar net om een bookmark toe te voegen. Uiteindelijk heb ik een eigen account aangemaakt en ben ik nu terug te vinden onder de naam jeanne.serne. Kan ik straks al mijn favorietenlijtjes eens flink opschonen en één hele mooie nieuwe lijst met favoriete websites maken, compleet me tags én op alle computers zichtbaar! Dat is oh zó delicious.
Met name dit laatste aspect lijkt mij erg handig voor informatiemedewerkers in openbare bibliotheken. Door het aanmaken van een eigen 'informatiemedewerkersaccount' kunnen favoriete websites nu heel eenvoudig met elkaar worden gedeeld. Ik zie hier op de lange termijn wel een klein probleempje als ook deze lijst maar blijft groeien. Ontstaat er dan uiteindelijk niet weer eenzelfde situatie als nu op mijn eigen computer?

zondag 7 maart 2010

Ding 9: Web 2.0 (g)een gemiste kans?

Na een korte 'mediastilte' werd het weer eens tijd om mij te wagen aan ding 9 van 23dingen. Ik kan nog niet zo goed ontdekken waarom ik toch wat weerstand voel om mij in de discussie rondom web 2.0 te storten. Inmiddels zijn er al aardig wat voordelen (en soms nadelen) van web 2.0 naar voren gebracht en ik probeer deze te 'vertalen' naar concrete mogelijkheden waarmee de bibliotheek haar dienstverlening aan de klant kan verbeteren. Toch denk dat een kritische noot hier op z'n plaats is. Zowel voor de bibliotheekmedewerkers als voor de klanten moet nog heel veel 'digitale watervrees' worden overwonnen. Gaat de een met een stoere plons gelijk het diepe in, is het voor een ander nog even voorzichtg 'voetje voor voetje' om zo zijn watervrees te overwinnen. Voor de openbare bibliotheek echter de verplichting om hiermee rekening te houden en iedereen de mogelijkheid te bieden, gebruik te kunnen (blijven) maken van een unieke dienstverlening.

plons

Zie ik na alle eerder genoemde goede ideeen nog een andere web 2.0 mogelijkheid voor de bieb? Het is misschien een aardig idee om van een aantal van onze activiteiten in het kader van Leuke dingen doen, in en om de Bieb, enkele sfeervolle filmpjes te maken en op onze website te plaatsen. Leuk voor iedereen die aanwezig is geweest als 'terublik' op een leuke en/of interessante avond. Of voor hen die niet aanwezig zijn geweest, als een 'jammerlijk gemiste kans'. Of... draai het eens om. Geef d.m.v. enkele korte filmpjes een vooruitblik op een aantal activiteiten. Wellicht is het mogeljk om aan de hand van de reacties van de klant te bepalen welke van deze activiteiten er in de bibliotheek plaats moeten vinden? Succes verzekerd!