woensdag 21 april 2010

Ding 21: 'On top of the world'

‘t Is nog niet zo heel lang geleden dat het alleen maar mogelijk was de bibliotheekcatalogus te gebruiken als een geautomatiseerde speurneus naar boeken (en andere materialen) uit de eigen collectie en soms ook uit die van de omringende bibliotheken. Door alle nieuwe technische ontwikkelingen is het nu ook mogelijk om boeken en materialen ver over de grenzen te zoeken en te vinden. D.m.v. allerlei ingenieuze systemen blijken bijna alle bibliotheekcatalogi op het world wide web aan elkaar gekoppeld en kunnen we hieraan ook zelf een bijdrage leveren. Het toekennen van tags en beoordelingen, het maken van lijstjes met favoriete titels en het delen hiervan met anderen, geeft mij een sterk gevoel van meewerken en meedenken. Waarschijnlijk blijft een zoekactie nog voor een groot (?) aantal mensen niet veel meer dan een snelle greep naar de zojuist teruggebrachte romans in de bibliotheek, of een snelle zoekactie naar een boek over filatelie. Is ook helemaal prima! Daarentegen is het voor andere gebruikers van bibliotheekcatalogi haast niet meer mogelijk om een zoekactie te doen zonder helemaal flabbergasted te raken van alle informatie en mogelijkheden die via Worldcat en My Discoveries wordt aangeboden.

Was het eerst nog een bescheiden tas met materialen waarmee ik als bibliotheekbezoeker de bibliotheek verliet, heb ik nu als argeloze bezoeker van WorldCat toch al gauw een enorme berg aan digitale informatie opgedaan. Let op! Het werkt verslavend.

O ja, ook nog even op WorldCat de roman van Jane Austen 'Trots en vooroordeel' getagged. Tags: gezusters Bennet, Waan en eigenwaan, zedenroman.

1 opmerking:

  1. Wat denk je zou het mogelijk zijn met deze toevoegingen het gebruik van de catalogus te stimuleren? En hoe zou je mensen er toe kunnen brengen hun bijdrage te leveren aan het verder verrijken van de catalogus?

    BeantwoordenVerwijderen