maandag 26 april 2010

Ding 23: De finale

Aan deze ontdekkingsreis komt voorlopig nog geen einde. Althans, niet voor mij. Eigenlijk is voor mij deze reis pas het begin van het ontdekken van heel veel nieuwe mogelijkheden. Het is, ondanks de vele (soms) nachtelijke uren die ik aan aan deze cursus heb besteed, toch vaak niet meer dan het 'snuffelen' aan 23 Dingen. Om alle dingen goed te ontdekken, moet ik deze eerst binnenste buiten keren. Het gaat er in deze cursus niet alleen om wat ik leuk en interessant vind, maar het gaat er met name om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden voor de bibliotheek en haar gebruikers. Natuurlijk heb ik zelf wel een paar favorieten: Flickr, YouTube, LastFM, LibraryThing en WorldCat.

23 Dingen heeft mij geleerd dat de openbare bibliotheek snel aan een verandering toe is. En dat Web 2.0 geen bedreiging vormt voor de bibliotheek maar juist nieuwe kansen biedt. Ik zie een hele nieuwe bibliotheek als 'open poort tot kennis'. Niet meer in een versnipperde, fysieke vorm maar als een groot kenniscentrum waar de fysieke bibliotheek als ontmoetingscentrum en de virtuele bibliotheek haar gebruikers een bijna oneindige stroom aan kennis en informatie biedt en waar de gebruiker zelf ook actief aan bijdraagt. Meer dan ooit kunnen we waar maken een (betrouwbare) open poort tot kennis en informatie te zijn. Nu eens geen subsidie vastgesteld aan de hand van uitleencijfers, maar aan de hand van de noodzaak mensen te leren en te begeleiden hiermee om te aan. Wie anders houdt de poort open?

Wat kan er verbeterd worden aan de cursus? Wat mij betreft is het toch een wat eenzame reis geweest. Het kostte mij heel wat tijd om alle 23 Dingen te onderzoeken. Het volgen van mijn medereizigers was daarom erg lastig en gebeurde vaak terloops en op afstand. Goede ideeën krijgen daardoor geen platform. Een paar terugkommomenten om eens met elkaar te kunnen brainstormen, lijkt mij zeker nuttig
idee

23 Dingen......
Ik ben maar pas begonnen aan deze 'long and winding road'. Waar deze toe leidt? Waarschijnlijk naar nog héél veel meer late avonden.

donderdag 22 april 2010

Ding 22: Bijna over de eindstreep

Bijna de eindstreep van 23 Dingen bereikt! Maar dat valt dan toch even tegen, of eigenlijk mee want de artikelen over Bibliotheek 2.0 waren erg interessant en over het algemeen positief over de toekomst van de bibliotheek.
Op de weblog Mijns Inziens was Edwin Mijnsbergen in Red het land, sluit de bibliotheken wel een negatief geluid. Daarentegen zijn anderen weer positiever. Gelukkig, er blijkt dan toch nog een toekomst voor de bibliotheek. Al had ik er zelf zo af en toe ook wel eens enige twijfel over.

Was tot nu toe de openbare bibliotheek dé vindplek en 'hofleverancier' van kennis en informatie, lijkt het er nu op dat men zijn of haar eigen 'information broker' is geworden. Dit wordt o.a. allemaal mogelijk gemaakt door een grote hoeveelheid gratis, simpel te gebruiken webapplicaties en toepassingen die de laatste jaren beschikbaar zijn gekomen. Deze hulpmiddelen maken het voor miljoenen mensen ineens makkelijk om zelf content te maken, te delen en te vinden. (uit: De democratisering van content: de eindgebruiker wordt curator door Edial Dekker). Betekent dit nu het einde van de openbare bibliotheek? Lijkt mij niet! Voor de traditionele bibliotheek is het nu wel de hoogste tijd om ook van al die mooie web 2.0 toepassingen gebruik te gaan maken.

De bibliotheek moet daarbij onderzoeken hoe en waar zij deze toepassingen in haar dienstverlening kan inzetten. De bibliotheek heeft daarbij wat mij betreft een groot voordeel op bovengenoemde, goedbedoelende amateurs. De altijd behulpzame bibliothecaris is als professional gewend relevante, interessante en betrouwbare informatie op te sporen en aan te bieden aan de biblioteekgebruikers. Dit laatste zal echter niet meer alleen op traditionele wijze moeten gebeuren. Dit vraagt om anders en creatief denken. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat men vertrouwd is of raakt met de nieuwe Web 2.0 toepassingen. Dit geldt zowel voor de bibliothecaris alsook voor de gebruikers van de bibliotheek. En ziehier, Bibliotheek 2.0 is geboren.

woensdag 21 april 2010

Ding 21: 'On top of the world'

‘t Is nog niet zo heel lang geleden dat het alleen maar mogelijk was de bibliotheekcatalogus te gebruiken als een geautomatiseerde speurneus naar boeken (en andere materialen) uit de eigen collectie en soms ook uit die van de omringende bibliotheken. Door alle nieuwe technische ontwikkelingen is het nu ook mogelijk om boeken en materialen ver over de grenzen te zoeken en te vinden. D.m.v. allerlei ingenieuze systemen blijken bijna alle bibliotheekcatalogi op het world wide web aan elkaar gekoppeld en kunnen we hieraan ook zelf een bijdrage leveren. Het toekennen van tags en beoordelingen, het maken van lijstjes met favoriete titels en het delen hiervan met anderen, geeft mij een sterk gevoel van meewerken en meedenken. Waarschijnlijk blijft een zoekactie nog voor een groot (?) aantal mensen niet veel meer dan een snelle greep naar de zojuist teruggebrachte romans in de bibliotheek, of een snelle zoekactie naar een boek over filatelie. Is ook helemaal prima! Daarentegen is het voor andere gebruikers van bibliotheekcatalogi haast niet meer mogelijk om een zoekactie te doen zonder helemaal flabbergasted te raken van alle informatie en mogelijkheden die via Worldcat en My Discoveries wordt aangeboden.

Was het eerst nog een bescheiden tas met materialen waarmee ik als bibliotheekbezoeker de bibliotheek verliet, heb ik nu als argeloze bezoeker van WorldCat toch al gauw een enorme berg aan digitale informatie opgedaan. Let op! Het werkt verslavend.

O ja, ook nog even op WorldCat de roman van Jane Austen 'Trots en vooroordeel' getagged. Tags: gezusters Bennet, Waan en eigenwaan, zedenroman.

zondag 18 april 2010

Ding 20: Een reprise – Yamelo

Een 'topper' is Yamelo.com Hier vind je heel veel muziek uit de jaren 1960 tot nu. Je kunt via de tijdslijn op zoek naar liedjes die populair waren (en zijn) in Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland. Ook goed te gebruiken als muzikale bron voor de Tijdsbeeldbibliotheek.

toppers uit 1965

vrijdag 16 april 2010

Ding 20: 'Save for a rainy day!'

Nu eens fantastische muziek met Last.fm. Duidelijk heel wat anders dan YouTube waar de kwaliteit van de muziek wat wisselend is en het ook om de filmpjes gaat. Op Last.fm geen fraaie filmpjes bij het intikken van de naam van een artiest maar wel hele goede muziek én aanbevelingen van andere artiesten die ook nog eens in de smaak vielen. Bij het inloggen op Last.fm zag ik dat een fado-fan mij al voor was geweest. Mooie muziek van o.a. Dulce Puntes, Mariza en de 'koningin van de fado', Amália Rodrigues. Zelf had ik helemaal niet meer aan de fado gedacht en ben hier nog even blijven 'rondhangen'.

Het kostte me wel wat tijd om te ontdekken hoe playlists konden worden samengesteld en het is mij nog niet duidelijk hoe je je eigen playlist onder een nieuwe naam kan aanmaken. Omdat Last.fm vooral een sociaal netwerk is, kun je hier ook vrienden maken en discussiëren over muziek. Zelf heb ik hier niet zo'n behoefte aan en luister liever alleen naar de muziek en maak gebruik van de goede aanbevelingen.

Blip.fm vond ik wat gebruiksvriendelijker en eigenlijk ook wel leuker dan Last.fm. Ik heb hier twee songs 'geblibt' op het account van 23dingen en had gelijk een probs (een beloning voor een goede song) te pakken! Dat Blip.fm erg populair is, werd me duidelijk toen ik op de homepage doorlopend nieuwe blips (songs) zag verschijnen.


Een 'beloning' op Blip.fm voor Dan Fogelberg - Believe In Me (Bron: YouTube)

Voor de bibliotheek is de extra informatie over de artiest, songs en albums en de aanbevelingen die last.fm biedt erg handig. Goed idee van zoeken.bibliotheek.be om de aanbevelingen van Last.fm op de eigen site te gebruiken. Zou mooi zijn als dat ook omgekeerd zou kunnen en vanaf de site van Last.fm je niet alleen kunt zien waar je de songs/albums kunt kopen (downloaden) maar je ook kunt zien d.m.v. een zoekopdracht (land/stad) in welke bibliotheek het album van bijvoorbeeld Dan Fogelberg te leen is. Voor zover dit al mogelijk is, hangt hier waarschijnlijk een aardig prijskaartje aan.

last.fm Dan Fogelberg

Tik in bij last.fm Radio Dan Fogelberg, word je ook je ook geattendeerd op songs van o.a.: James Taylor, Chicago, Bread, Loggins and Messina, Carly Simon, Bruce Hornsby & Range, Gerry Rafferty, The Doobie Brothers en Jim Croce. SO SEVENTEES!

donderdag 15 april 2010

Ding 19: The sky is the limit

't Wordt nu wel heel erg moeilijk om het 'kaf van het koren te scheiden'. Met een enorm aanbod van Web 2.0 mogelijkheden kan de bibliotheek aan de slag om de digitale dienstverlening aan haar klanten te verbeteren/vergroten. Ik zie een goede kans om met een eigen social network een goed beeld te krijgen van de bibliotheekgebruiker. Voorwaarde is wel dat deze bereid is zich aan te melden voor het 'social network' van de bibliotheek. De vraag is of de bibliotheekgebruiker zit te wachten op weer een nieuw 'social network'. Deze moet daarom wel een duidelijke meerwaarde hebben boven de al bestaande sociale netwerken. De meerwaarde zou kunnen liggen in datgene waarin wij van huis uit goed in zijn, namelijk: het vinden, ontsluiten en aanbieden van (betrouwbare) informatie. Mogelijk dat we als 'bibliotheekvriend' leden van het netwerk kunnen helpen met het beantwoorden van vragen of het doorverwijzen naar andere bronnen.

Wat betreft het gebruik van een social network door bibliotheekmedewerkers vind ik Bibliotheek2.0 Ning een mooi voorbeeld van een netwerk waar professionals elkaar ontmoeten, informeren en hun kennis met elkaar delen. Toch ben ik bang dat door het grote aanbod van allerlei Web 2.0 toepassingen, iedereen een eigen kant op dreigt te vliegen. Wat eerst heel enthousiast is gestart, lijkt nu al weer 'vergeten'. Bij Bibliotheek2.0 Ning zie ik dat een aantal collega's na een vliegende start, inmiddels is afgehaakt; op weg naar naar een volgende digitale hype. Juist dit laatste lijkt ook onze valkuil. Heel weinig toepassingen kunnen rijpen. Medewerkers hebben nauwelijks de tijd om een toepassing eigen te maken; om deze te begrijpen en te benutten. Dit heeft als negatief effect dat het ook niet goed 'verkocht' kan worden aan onze bibliotheekgebruikers. 't Wordt tijd dat we keuzes maken!

maandag 12 april 2010

Ding 18: Mijn LibraryThing



Het was even zoeken naar een mooie verzameling van titels waarvan ook nog eens de omslagen te vinden waren. Door gebruik te maken van de beschikbare bronnen, is dit uiteindelijk toch gelukt. Mijn eigen bibliotheek op LibraryThing! Natuurlijk was ik wel nieuwsgierig hoeveel mensen 'mijn favoriete boeken' met me zouden delen. De klassieker Of Mice and Men van John Steinbeck scoorde met 188 revieuws en 13.922 leden hoog. Daarentegen scoorde Talking to the dead van Helen Dunmore met 2 revieuws en 191 leden weer laag. Wel zijn de waarderingscijfers van beide boeken bijna gelijk.

Ik weet niet of het haalbaar is, maar ik kan me zo voorstellen dat je ook de de bibliotheekcollectie kunt invoeren bij LibraryThing. Bij het raadplegen van de catalogus verschijnt er bij elke boektitel hetzelfde dialoogvenster als bij mijn eigen bescheiden boekencollectie. Zo is het mogelijk om naast de meer algemene informatie over het boek, ook te zien wat andere lezers hiervan vinden. Daarnaast biedt LibraryThing ook nog eens een lijst met aanbevolen titels. Heel handig als je gebruik kunt maken van het commentaar van andere lezers. Tegelijkertijd stimuleert het je om ook zelf een beoordeling te geven en anderen ervan te overtuigen het boek te lezen, óf zelf overtuigd te worden een aanbevolen boek te lezen. Een mooie vorm van leesbevordering!

vrijdag 9 april 2010

Ding 17: A star is born .... met Lulu

Na wat omzwervingen op zoek naar een Web 2.0 toepassing, vond ik Lulu!



'Lulu verandert de wereld van het publiceren door auteurs toe te laten hun eigen werk gratis te publiceren, met volledige controle over de uitgave en met behoud van de auteursrechten.' (Bron: Over Lulu: Bedrijfsprofiel)

Of je nu een professioneel auteur bent of een vrijetijdsdichter, gewoon even naar de website van Lulu en je kunt daar je eigen werk uploaden en publiceren. Het is zelfs mogelijk een ISBN nummer aan te vragen en de titel op te laten nemen in bibliografische ISBN databanken. Dit laatste is overigens niet gratis.

Toch nog maar eens kijken of ik niet wat aardigs van eigen hand heb liggen.....

donderdag 8 april 2010

Ding 16: Een ontdekkingsreis op YouTube



Het 'snuffelen' op YouTube en andere videosites werd een erg lange ontdekkingsreis. Al eerder werd hiervoor gewaarschuwd: héél veel onzinnige filmpjes maar ook héél veel grappige en interessante videofilmpjes.

Nog niet zo heel lang geleden heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de filmpjes op YouTube over de Voorleeswedstrijd die elk jaar in de bibliotheek wordt gehouden. Zie het maar even als een 'how to' zoekactie. Erg handig als je gevraagd wordt al voorzitter van de jury op te treden. Ik heb op YouTube een aantal leuke voorbeelden gezien en hier zeker wat van opgestoken.

Ook de instructiefilmpjes op de website van de bibliotheek Waterweg bekeken. Heel handig om de vaak toch wat lastige processen waar de klant in de bibliotheek mee te maken krijgt d.m.v. een filmpje uit te leggen. Een prima initiatief van bibliotheek Waterweg maar helaas wel wat saai uitgevoerd. Toch denk ik dat we heel goed gebruik kunnen maken van YouTube of Vimeo met hierop een 'flitsend' promotiefimpje van de bibliotheek. Het filmpje laat zien dat de bibliotheek veel meer te bieden heeft dan alleen maar het welbekende uitlenen van boeken. Kortom, maak er eens een spannende ontdekkingsreis van!

maandag 29 maart 2010

Ding 15: 'Dansen op de Jacksons'



Dacht ik enkele berichten geleden nog het 'ei van Columbus' uitgevonden te hebben, merk ik nu dat ik hopeloos achter loop. Het maken en aanbieden van filmpjes en geluidsopnamen door bibliotheken is al veel eerder ontdekt en lijkt bovendien niet eens zo heel moeilijk toe te passen. Ook maar eens gekeken naar wat er zoal wordt aangeboden. Om niet voor verrassingen komen te staan, heb ik iTunes van Apple gedownload. Moet wel thuis op de computer gebeuren want in de bieb word je bij elke poging tot het downloaden van al de door 23Dingen genoemnde 'leuke' en 'handige' software programmaatjes onmiddellijk de weg versperd door Astaro, de beveiliging van het Haarlemse netwerk. Erg lastig.

Deed ik toch al erg lang over elk afzonderlijk 'ding', werd het nu echt nachtwerk toen ik Jiskefet video-podcast ontdekte met o.a. 'Dansen op de Jacksons' . Of de podcast Radioboeken van deBuren, verhalen geschreven en voorgelezen door Nederlandse en Vlaamse auteurs. Zou het ook voor de bibliotheek mogelijk zijn deze toepassing te gebruiken? Intervieuws met lokale 'beroemdheden'; de cursus Ontdek de klassieke muziek, eerder gegeven op acht zondagmiddagen in Bibliotheek Heemstede maar nu ook op podcast thuis te volgen op een tijdstip dat het jou het beste uitkomt; een programma voor kinderen over allerlei geweldige kinderboeken met hoofdpersonen die echt tot leven komen! Oei, nu draaf ik een beetje door. Dit vraagt om een eigen Steven Spielberg in de bibliotheek. Wie meldt zich aan?

vrijdag 26 maart 2010

Ding 14: Blabla with Bubble




...nu even niet.....

Ben het eens met Pingel-Pingel. IM in de openbare biliotheek werkt m.i. alleen als hiervoor tijd (en dus geld) wordt vrijgemaakt en als een extra dienstverlening serieus wordt ingebed in de huidige dienstverlening van de bibliotheek. Het maakt dan niet uit of je deze functie in de front- of backoffice plaatst. Kwaliteit van IM moet worden gegarandeerd, de plek die voor de uitvoering hievan wordt gekozen, is dan eigenlijk niet meer zo belangrijk.
(zie reactie: 23Dingen ProBilio).

Ding 13: Google documenten

Voor mij is het een hernieuwde kennismaking met Google documenten (Google Docs & Spreadsheets). Door het volgen van 23dingen werd ik eraan herinnerd dat ik een paar jaar geleden een account had aangemaakt en enkele documenten had geplaatst. Toch maar weer even gekeken naar deze vergeten documenten en zowaar... ook een nieuwe aanwinst! Waarom maak ik hier nooit gebruik van? Ik 'klaag' regelmatig hoe onhandig het is om alle teksten voor ons activiteitenboekje Leuke dingen doen, in en om de bieb te versturen naar de vormgever, weer terug te krijgen, alle correcties van mijn collega's bij elkaar te krijgen, opnieuw te versturen mét de wijzigingen en correcties, en ga zo nog maar even door. Kan dus veel handiger door Google documenten te gebruiken en samen te werken aan het tekstdocument.


afbeelding Google documenten

Ik ben ook wel wat hardleers want al enige jaren terug heb ik als deeltijdstudent aan de Hogeschool van Amsterdam gewerkt met BSCW -Basic Support for Cooperative Work - een groupwaretoepassing waarmee je heel gemakkelijk kon samenwerken met studenten en docenten van de HvA. Hoe BSCW gebruikt kon worden, was een van de eerste opdrachten die ik kreeg en bleek tijdens mijn studie erg handig.
Mijn opdracht voor nu? Het volgende activiteitenboekje op Google documenten!

donderdag 25 maart 2010

Ding 12: Twitter en de kunst van het weglaten

De komende dagen eens kijken of er wat te twitteren valt. Mijn ervaringen met twitter volgen as soon as possible en dit zijn er precies 140!

Tweet Tweet!


Abraham Inc. "Tweet Tweet" live in studio
(bron: YouTube)

Ding 11: Trial and Error

Thailand2009 421Thailand2009 421
Niks snel! Wikiwiki mag dan wel snel betekenen, maar het duurde wel even voordat ik alle informatie over wiki's gelezen en bekeken had. Het toevoegen van een eigen favoriet ging wat minder snel dan ik had gehoopt. Gelukkig is dat toch nog gelukt en is deze favoriete foto terug te vinden op de 23 Dingen wiki.

Ik zie ook wel mogelijkheden voor het gebruik van een of meerdere wiki's in de bibliotheek. Het zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als een digtaal logboek waarop per dag zowel door de teammanagers frontoffice als door de frontoffice-medewerkers mededelingen geplaatst kunnen worden. Door de wiki toe te voegen aan de favorieten of door een snelkoppeling op het bureaublad te maken, is de wiki snel te benaderen.

Ook voor de Tijdsbeeldbibliotheek (1930-2000) lijkt een wiki een mooie manier om niet alleen de collectie en thema's digitaal te presenteren, maar ook anderen de kans te geven om hier informatie en onderwerpen aan toe te voegen. De Tijdsbeeldbibliotheek weerspiegelt ons collectief geheugen. Of dit echt klopt, zal onder andere blijken uit de collectieve bijdrage; toegevoegd door iedereen die graag deel wil nemen.

woensdag 24 maart 2010

Ding 10: Tijd voor een grote schoonmaak met Social bookmarking


Ja hoor, ook ik behoor tot die groep van mensen die een enorme waslijst met 'favorieten' op de computer heeft staan. Het 'leed' zou nog wel te overzien zijn geweest als het bij een computer was gebleven. Maar helaas ben ik in het bezit van meerdere waslijsten! Daarbij opgeteld nog een aardige lijst met favorieten op mijn computer in de bieb en de chaos is compleet. Gelukkig blijkt er voor (bijna) alles een oplossing en dit keer is dat Delicious. Eerst maar eens wat rondgekeken op het account van 23dingen. Maar daar schrok mijn computer zo van de enorme lijst met tags dat deze onmiddellijk vastliep. Toch nog maar een keer opnieuw geprobeerd en lukte het mij maar net om een bookmark toe te voegen. Uiteindelijk heb ik een eigen account aangemaakt en ben ik nu terug te vinden onder de naam jeanne.serne. Kan ik straks al mijn favorietenlijtjes eens flink opschonen en één hele mooie nieuwe lijst met favoriete websites maken, compleet me tags én op alle computers zichtbaar! Dat is oh zó delicious.
Met name dit laatste aspect lijkt mij erg handig voor informatiemedewerkers in openbare bibliotheken. Door het aanmaken van een eigen 'informatiemedewerkersaccount' kunnen favoriete websites nu heel eenvoudig met elkaar worden gedeeld. Ik zie hier op de lange termijn wel een klein probleempje als ook deze lijst maar blijft groeien. Ontstaat er dan uiteindelijk niet weer eenzelfde situatie als nu op mijn eigen computer?

zondag 7 maart 2010

Ding 9: Web 2.0 (g)een gemiste kans?

Na een korte 'mediastilte' werd het weer eens tijd om mij te wagen aan ding 9 van 23dingen. Ik kan nog niet zo goed ontdekken waarom ik toch wat weerstand voel om mij in de discussie rondom web 2.0 te storten. Inmiddels zijn er al aardig wat voordelen (en soms nadelen) van web 2.0 naar voren gebracht en ik probeer deze te 'vertalen' naar concrete mogelijkheden waarmee de bibliotheek haar dienstverlening aan de klant kan verbeteren. Toch denk dat een kritische noot hier op z'n plaats is. Zowel voor de bibliotheekmedewerkers als voor de klanten moet nog heel veel 'digitale watervrees' worden overwonnen. Gaat de een met een stoere plons gelijk het diepe in, is het voor een ander nog even voorzichtg 'voetje voor voetje' om zo zijn watervrees te overwinnen. Voor de openbare bibliotheek echter de verplichting om hiermee rekening te houden en iedereen de mogelijkheid te bieden, gebruik te kunnen (blijven) maken van een unieke dienstverlening.

plons

Zie ik na alle eerder genoemde goede ideeen nog een andere web 2.0 mogelijkheid voor de bieb? Het is misschien een aardig idee om van een aantal van onze activiteiten in het kader van Leuke dingen doen, in en om de Bieb, enkele sfeervolle filmpjes te maken en op onze website te plaatsen. Leuk voor iedereen die aanwezig is geweest als 'terublik' op een leuke en/of interessante avond. Of voor hen die niet aanwezig zijn geweest, als een 'jammerlijk gemiste kans'. Of... draai het eens om. Geef d.m.v. enkele korte filmpjes een vooruitblik op een aantal activiteiten. Wellicht is het mogeljk om aan de hand van de reacties van de klant te bepalen welke van deze activiteiten er in de bibliotheek plaats moeten vinden? Succes verzekerd!

zondag 21 februari 2010

Ding 8: FlickrPoet "Blue Rose"



Blue as the crying sky
With no thorn, AND no THISTLE
Only AN open face
Staring at the waking world

Maybe she´s just a morning glory
Lost in a tangle of vine
Maybe she´s just a morning glory
Lost in a tangle of vine

Her arms stretch wide
To receive a life
And her ROOTS go deep into the BLACK EARTH for strength
And she blooms and

Maybe she´s just a morning glory
Lost in a tangle of vine
Maybe she´s just a morning glory
Lost in a tangle of vine

She blooms while the people sleep
Only the TRAVELERS SEE HER
To those who RISE with the noon day Sun
She is a closed mystery

AND Maybe she´s just a morning glory
Lost in a tangle of vine
OH, Maybe she´s just a morning glory
Lost in a tangle of vine

Blue Rose Lyrics on http://www.lyricsmania.com/

zaterdag 20 februari 2010

Geen 23 dingen! Wel geweldige muziek.

Ik probeer al een paar keer tevergeefs in te loggen op ''23dingen''. Wat gaat hier mis? Ik had graag nog een 8e ding aan mijn weblog toe willen voegen, maar ik ben bang dat dat dit nu even niet gaat lukken.

Begrijp ook nog niet zo goed hoe het werkt als je en videobalk toevoegt aan je weblog. Ik heb als trefwoord ''Lizz Wright'' ingevoerd in de hoop video's van deze geweldige Amerikaanse zangeres in de videobalk te krijgen. Dat is ook wel gelukt, maar de filmpjes van Lizz Wright worden steeds afgewisseld door andere, niet door mij gekozen, filmpjes. Klopt dit? Ik heb bij Pingel-pingel gekeken en zag dat daar gekozen is voor de Trabant. Het is mij (nog) niet opgevallen dat deze videobalk telkens wijzigt. Wie weet er meer?



Lizz Wright at AVO Session 2005, heartbreaking acoustic guitar intro leads to a beautiful song called Blue Rose. (bron: YouTube)

Lukt het niet de video's van Lizz Wright in de videobalk te bekijken/beluisteren, kijk dan hier. 't Is even volhouden, maar het is de moeite waard. Ik vind dit nummer ontroerend mooi.

vrijdag 19 februari 2010

Ding 7: Nóg een keer Flickr

Flickr. Het blijft mij fascineren! Inmiddels heb ik een eigen account geopend en een paar foto's geplaatst. Ik heb even getwijfeld om de foto's ''public'' te maken, maar wacht hier nog even mee. Mijn oudste dochter staat op de foto, samen met haar hond Linn. Toch maar eerst even vragen of zij er geen probleem mee heeft dat zij en Linn straks door de hele wereld bekeken zullen worden. Hier alvast een voorproefje:


''Ilse leert Linn zwemmen'' (1)

Verder nog Flickr Color bekeken. Dit doet mij denken aan Qubic Colour Search, een methode om op kleur te zoeken in de digitale collectie van het Hermitage Museum. Op Google Maps nog even gezocht naar het adres en foto's van mijn geboorteadres in Amsterdam. De oude woningen zijn verdwenen en hiervoor in de plaats heel veel nieuwbouw. De oude woningen zijn op foto's terug te vinden in de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam.

Het resultaat van Trading Card Maker van Flickr plak ik hieronder. Kortom, weer een lange, leerzame avond ''23dingen''. Dit keer toch maar eens op tijd naar bed. Welterusten!

woensdag 17 februari 2010

Ding 6: Flickr foto en slideshow

Ik had in het kader van 23 dingen al eerder een bezoekje gebracht aan Flickr, toen op zoek naar bubbles. Ik vond deze bijzondere foto op Flickr Blog: Zo kan het ook!

Amazingly cramped bookstore in Calcutta, India



Een slideshow
En nog meer bookstores......

maandag 15 februari 2010

Ding 5: RSS feeds vinden

Een aantal oefeningen die horen bij ding 5 had ik inmiddels al gedaan tijdens het maken van de opdrachten van ding 4. Toch nog even de links geopend die verwijzen naar allerlei voorbeelden over het gebruik van RSS feeds. Soms vind je meerdere feeds op een pagina zoals bij Betafactor die is voorzien van een Blog feed en een Forum feed. Zo ook op onze eigen 23dingen website met daarop de feeds, Berichten en Reacties. Ik begrijp dat er bij sommige sites nog veel meer feeds zijn, en dan op onderwerp. Lijkt mij ook erg handig voor de bibliotheekgebruiker die niet alleen d.m.v. een feed geattendeerd kan worden op de allernieuwste materialen, boeken, cd's en dvd's, maar zo ook op de hoogte gehouden kan worden van allerlei andere 'weetjes' (activiteiten, bibliotheekacties).

Ook even Google Blogsearch geprobeerd. Ik ben duidelijk niet zo in trek! De Stadsbibliotheek Haarlem (nú de Bibliotheek Haarlem en omstreken) daarentegen wel. Leuk om te zien op welke sites de bibliotheek bijna ongemerkt genoemd wordt. Zo vond ik de Stadsbibliotheek Haarlem ook terug op de website Travel and Leisure! Hoogste tijd voor een eigen RSS feed zodat we onze informatie over allerlei belangrijke biebzaken nog eenvoudiger naar anderen kunnen sturen. Gaat onze promotie bijna vanzelf!

zondag 14 februari 2010

Ding 4: RSS en Netvibes

Vanmiddag een duik genomen in de wondere wereld van RSS feeds. Eerst maar eens de toelichting en de introductiefilmpjes bij ding-4 gelezen en bekeken en heb mij vervolgens aangemeld bij Netvibes. Ik had in no time, onbedoeld, allerlei nieuwe tabbladen aangemaakt. Ik weet nog steeds niet waar deze vandaan zijn gekomen, maar het is mij inmiddels wel gelukt deze weer te verwijderen. Gelukkig, want ik werd er al helemaal nerveus van. Gelijk maar een tabblad blogs 23 dingen gemaakt waar ik alle feeds van mijn medecursisten heb geplaatst? Tsja, en nu een lijstje van websites die ik dagelijks (of regelmatig) bezoek. Heel eerlijk gezegd, valt dat nogal tegen. Misschien buienradar? Ik hoop al dagen op wat aangenamer weer en bekijk dagelijks de website van buienradar, in de hoop dat de zon zich hier nu eens eindelijk wat van aan gaat trekken. En dan de website van de bibliotheek Haarlem en omstreken? Laat ik hier nu net geen RSS feed op kunnen vinden! Dat is vreemd. Gelukkig blijk ik wel een feed van Biebsounds, een blog van mijn muzikale collega's, toe te kunnen voegen. Deze maar even, zeer oneerbiedig, onder het tabblad Fun geplaatst. Ook de websites van een aantal (grotere) openbare bibliotheken bekeken maar ook hier geen spoor van een RSS feed. Zoeken hiernaar op de website blijkt helemaal niet nodig want rechts bovenaan in het scherm van mijn computer (hoe heet die balk ook alweer?) verandert de grijze kleur van het feedsymbool in oranje als blijkt dat als er op de pagina een RSS feed is gevonden. Hoera! Ik heb er weer een. De bibliotheek Apeldoorn is ditmaal de gelukkige en de feed komt keurig onder mijn nieuwe tabblad bibliotheken, evenals die van de Bibliotheken (VOB). Klopt het dat je niet alleen op zoek moet naar de symbolen van RSS feeds, maar dat ook Tangram en Atom aangeeft dat de website is voorzien van RSS?

Inmiddels heb ik wat feeds verzameld. Het is voornamelijk de techniek die dit alles mogelijk maakt die mij verbaast. Of ik het heel handig vind, is lastig te zeggen. Ik verwacht wel dat met name de informatiemedewerkers en -managers hier gebruik van kunnen maken. Ik sta wat dat betreft een beetje aan de zijlijn maar blijf mij ondertussen wel héél erg verbazen over al deze wonderbaarlijke digitale mogelijkheden!

zaterdag 6 februari 2010

Nog meer bubbles.....

Tulips by floridapfe

Toch nog even findr van Flickr bekeken. Ik heb hier vrij eenvoudig heel veel afbeeldingen kunnen vinden en mijn zoekopdracht steeds meer kunnen verfijnen. Door 'bubble' in te tikken kreeg ik een resultaat van meer dan 78.000, vaak hele mooie foto's! Door de verschillende tags te gebruiken, kon ik dit grote aantal inperken tot een wat meer overzichtelijk geheel.

Tja, ik ben nu eenmaal dol op plaatjes!

donderdag 4 februari 2010

Hoe verslavend is het?

Ik was er al een beetje bang voor. Bloggen is verslavend! Eenmaal begonnen met 23 dingen en ik weet van geen ophouden meer! Ook maar eens alle blogs van groep 3 bekeken en dat ziet er veelbelovend uit. Gelukkig lees ik dat ook de andere deelnemers van groep 3 heel wat tijd en energie kwijt zijn aan het 'overwinnen' van allerlei grote en kleine problemen. Het hebben van een eigen blog is voor mij helemaal nieuw en ik zal zo af en toe best wel wat hulp kunnen gebruiken. Vol goede moed ga ik op weg naar ding nummer 4.

woensdag 3 februari 2010

Bubble van start ..... at last!

bubble Het heeft even geduurd maar ik ben dan toch eindelijk achter mijn computer gekropen. Waarom deze terughoudendheid? Tja....heb je even? Mijn o zo trouwe computer krijgt het zo af en toe op de heupen. Mikpunt geworden van malware, adware, virussen, binnenstormende trojan horses en meer van dat soort rare beesten, lijkt alles nu toch weer onder controle. Mijn huisgenoten snappen niet waarom er niet gewoon een nieuwe computer wordt aangeschaft en mopperen over de afnemende snelheid van de oude rammelkast. Maar zou deze oude rammelkast mij misschien toch nog zonder al te veel problemen door 23 dingen kunnen loodsen? Fingers crossed!